Το Μουσείο του Μύρτου
Στο Μύρτος υπάρχεί ένα μικρό μουσείο, δίπλα από τη παλιά εκκλησία στο κέντρο με μια μακέτα του μινωικού οικισμού Φούρνου Κορυφή.Το μουσείο του Μύρτου
Με το πέρασμα των χρόνων ο Γεώργιος Δημητριανάκης έκανε και άλλες συλλογές αντικείμενων ιστορικής και παραδοσιακής αξίας.Έτσι πήρε το μουσείο σιγά σιγά τη μορφή του και βρισκόταν επί σαράντα χρόνια σε μια αίθουσα του σχολείου. Το χωριό απέκτησε ένα παραπάνω κύρος με το μουσείο. Μετά το θάνατο του Γεωργίου Δημητριανάκη το μουσείο αναθετήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας. Σήμερα βρίσκετε το μουσείο στο Μύρτος σε ένα καινούριο κτήριο, το οποίο δωρήθηκε από την “Ιερά Μητροπόλις Ιεραπίτνας και Σητείας” με τη συμβολή του Δήμου Ιεράπετρας. Στην παρούσα μορφή είναι ανοιχτό για το κόινό από το 2001.
Γεώργιος Δημητριανάκης
Η μακέτα “Φούρνου Κορυφή”
Στις αρχές του Μα’ί’ου 2004 ο καθηγητής John Atkinson, ο σημερινός διαχειριστής του μουσείου, άρχισε να κατασκευάζει μια μακέτα της ανασκαφής “Φούρνου Κορυφή”, σύμφωνα με την κλίμακα την οποία κατείχε. Η μακέτα κατασκευάστηκε με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα, χωρίς να έχει την απαίτηση επιστημονιακού τεκμηρίου. Κάπως έτσι μπορεί να φαίνονταν τα μινωικά οικοδομήματα.
Ο John Atkinson είναι αγγειοπλάστης, για αυτόν το λόγο όλα τα αγγεία στη μακέτα είναι πήλινα. Μικρά ομοιόματα ανθρώπων προστέθηκαν για να φαίνεται καλύτερα η αναλογία. Η κλίμακα είναι 1 προς 40. Κάθε άποψη, κάθε λεπτομέρεια και το μέγεθος της μακέτας είναι μια ακριβής αναπαράσταση, σύμφωνα με την έκθεση του Peter Warren. Ο John βρισκόταν καθημερινά στον τόπο εκσκαφής,το 2002 επί έξι μήνες και άλλες έξι μήνες το 2003, ώσπου να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου του.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή της μακέτας μπορείτε να βρείτε στην επιστημονική έκθεση στην αγγλική γλώσσα. Η συμβολή του John Atkinson αρχίζει στη σελίδα 27. Εμείς προσθέσαμε μερικές από τις φωτογραφίες του παρακάτω.
Ο John έγραψε μια περίληψη για τη μινωική περίοδο στο Μύρτος στο η ιστορία μας.